Blog > Komentarze do wpisu
Kluski z serkiem homo.

Składniki:

  • serek homogenizowany smakowy lub ¶mietankowy (jeżeli nie używamy jako deseru)
  • dwa jajka na 200 gram serka
  • m±ka tortowa
  • szczypta soli

Wszystkie składniki ł±czymy ze sob± by powstało gęste ciasto. Możemy do ciasta dodać olejki smakowe lub np. szpinak (kluski szpinakowe).

Kluski kładziemy łyżk±, pojedynczo na wrz±c± wodę. Gotujemy od momentu wypłynięcia około 3 minut.

Podajemy na słodko z cukrem i br±zowym masłem. Kluski w wersji tzw. nie słodkiej pasuj± jako dodatek do zup i sosów.

czwartek, 07 paĽdziernika 2010, adrianbogacki
Tagi: kluski

Polecane wpisy

  • Makaron domowy

    Składniki: 500g m±ki pszennej tortowej (połowę można zast±pić semolin±) 5 ¶wieżych jaj pół łyżeczki soli m±ka do podsypania łyżka stołowa dobrej oliwy lub 500g

  • Kluseczki francuskie

    Składniki: 3 żółtka serek homogenizowany ok. 200 gram (zwykły ¶mietankowy wersja do dań słonych, smakowy np. waniliowy do dań słodkich) szczypta soli otarta skó

  • Kluski z dziurk±.

    Składniki: 2 kg ziemniaków 3 jaka m±ka ziemniaczana około 200 g lub dzielimy zmielone ziemniaki na cztery czę¶ci i m±ki tyle objęto¶ciowo ile jest ziemniaków z

  • Ziemniaczane knedelki

    Składniki Ciasto: - ok. 1 kg ziemniaków - 2 żółtka - szklanka m±ki pszennej - 1-2 łyżki m±ki ziemniaczanej Farsz: - kostka twarogu (25 dag) - 2 kopiaste łyżki s

  • Kopytka z kuchni mojej mamy

    Tak naprawdę, to i babcia i mama (pochodz±ce ze ¦więtokrzyskiego) mówiły na nie kluski leniwe. Ale kiedy zaczęłam bardziej interesować się kuchni±, również od s