Blog > Komentarze do wpisu
Kluski z serkiem homo.

Składniki:

  • serek homogenizowany smakowy lub ¶mietankowy (jeżeli nie używamy jako deseru)
  • dwa jajka na 200 gram serka
  • m±ka tortowa
  • szczypta soli

Wszystkie składniki ł±czymy ze sob± by powstało gęste ciasto. Możemy do ciasta dodać olejki smakowe lub np. szpinak (kluski szpinakowe).

Kluski kładziemy łyżk±, pojedynczo na wrz±c± wodę. Gotujemy od momentu wypłynięcia około 3 minut.

Podajemy na słodko z cukrem i br±zowym masłem. Kluski w wersji tzw. nie słodkiej pasuj± jako dodatek do zup i sosów.

czwartek, 07 paĽdziernika 2010, adrianbogacki
Tagi: kluski

Polecane wpisy

  • Makaron domowy

    Składniki: 500g m±ki pszennej tortowej (połowę można zast±pić semolin±) 5 ¶wieżych jaj pół łyżeczki soli m±ka do podsypania łyżka stołowa dobrej oliwy lub 500g

  • Kluseczki francuskie

    Składniki: 3 żółtka serek homogenizowany ok. 200 gram (zwykły ¶mietankowy wersja do dań słonych, smakowy np. waniliowy do dań słodkich) szczypta soli otarta skó

  • Kluski z dziurk±.

    Składniki: 2 kg ziemniaków 3 jaka m±ka ziemniaczana około 200 g lub dzielimy zmielone ziemniaki na cztery czę¶ci i m±ki tyle objęto¶ciowo ile jest ziemniaków z

  • dietetyczne kluseczki twarogowe

    Kluseczki przypominaj± kopytka, s± jednak nieco lżejsze. Ciasto składa się głównie z twarogu, z niewielkim dodatkiem m±ki pełnoziarnistej. Przygotowuje się go ł

  • Kluski lane

    * Zabrakło mi makaronu na rosół i potrzebowałam zast±pić go czym¶ szybkim do zrobienia. Zwykły makaron jajeczny, czy bardziej pracochłonne kluski od razu wykluc