Blog > Komentarze do wpisu
Kluski z serkiem homo.

Składniki:

  • serek homogenizowany smakowy lub ¶mietankowy (jeżeli nie używamy jako deseru)
  • dwa jajka na 200 gram serka
  • m±ka tortowa
  • szczypta soli

Wszystkie składniki ł±czymy ze sob± by powstało gęste ciasto. Możemy do ciasta dodać olejki smakowe lub np. szpinak (kluski szpinakowe).

Kluski kładziemy łyżk±, pojedynczo na wrz±c± wodę. Gotujemy od momentu wypłynięcia około 3 minut.

Podajemy na słodko z cukrem i br±zowym masłem. Kluski w wersji tzw. nie słodkiej pasuj± jako dodatek do zup i sosów.

czwartek, 07 paĽdziernika 2010, adrianbogacki
Tagi: kluski

Polecane wpisy

  • Makaron domowy

    Składniki: 500g m±ki pszennej tortowej (połowę można zast±pić semolin±) 5 ¶wieżych jaj pół łyżeczki soli m±ka do podsypania łyżka stołowa dobrej oliwy lub 500g

  • Kluseczki francuskie

    Składniki: 3 żółtka serek homogenizowany ok. 200 gram (zwykły ¶mietankowy wersja do dań słonych, smakowy np. waniliowy do dań słodkich) szczypta soli otarta skó

  • Kluski z dziurk±.

    Składniki: 2 kg ziemniaków 3 jaka m±ka ziemniaczana około 200 g lub dzielimy zmielone ziemniaki na cztery czę¶ci i m±ki tyle objęto¶ciowo ile jest ziemniaków z

  • Kopytka pomorskie

    W jaki sposób zjadacie kopytka? W moim rodzinnym domu zwykle były dodatkiem do gulaszu, mięs w sosie lub ew. zjadali¶my je ze skwarkami. A na Pomorzu spotkałam

  • Bulion z kurczaka z kluskami kładzionymi

    Zamiast nitek makaronu do bulionu z kurczaka i włoszczyzny dodałam kluski kładzione. Zupa była bardziej pożywna. Polecam przygotować również taki bulion z dodat