Blog > Komentarze do wpisu
Surówka z białej kapusty z chrzanem

Składniki:

  • biała kapusta
  • chrzan tarty ze słoiczka lub korzeń chrzanu starty i zaprawiony sokiem z cytryny.
  • marchew
  • kremówka 30%
  • sól
  • czarny pieprz
  • cukier
  • sok i skórka z cytryny

Kapustę około ½, szatkujemy drobno. Możemy pociąć w pióra lub w drobne wiórki. Dodajemy do poszatkowanej kapusty, startą na małych oczkach marchew (połowa dużej lub dwie małe ok. 10 cm). Dodajemy 2 łyżki chrzanu, kubek śmietanki tzw. 150 gram, łyżkę cukru, sok z połowy cytryny, skórkę cytrynową, pieprz, szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut do zmacerowania. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy ponownie powyższymi składnikami - oprócz kremówki.

niedziela, 06 lutego 2011, adrianbogacki