Blog > Komentarze do wpisu
Zupa czosnkowa

Składniki:

  • czosnek około 17 ząbków
  • sól
  • bullion z kurczaka około 2 litrów
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 1 goździk
  • czarny pieprz
  • 1 duża cebula
  • tymianek
  • szałwia
  • szynka długo dojrzewająca około 100g
  • oliwa z oliwek
  • szafran
  • jajka
  • ser parmesan
  • ser chedar
  • chleb zwykły (żytni) na grzanki
  • szklanka białego wina deserowego

1 główkę czosnku (dużą) owijamy w folię aluminiową, skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku w 200oC przez około 30 minut. Świeżą główkę czosnku obieramy (17 ząbków), zalewamy 2 litrami bulionu z kury, dodajemy przyprawy i zeszkloną cebulę. Wszystko gotujemy około 30 minut. Wyjmujemy twarde przyprawy, resztę zupy miksujemy, dodając (wyciskając) nasz upieczony czosnek. Ponownie gotujemy dodając białe wino i pokrojoną w paseczki i przesmażoną na oliwie szynkę. Gotujemy około 30 minut. Do każdej porcji zupy wbijamy jajko i zapiekamy w piekarniku do ścięcia się białka. Zupę podajemy z grzankami (masło czosnkowe jako tłuszcz do sporządzenia grzanki oraz odrobina parmezanu), przyprószoną serami. Możemy nie gotować jajek, wtedy bierzemy 4 żółtka którymi zaciągamy zupę, dodatkowo dodajemy kremówkę.

piątek, 13 maja 2011, adrianbogacki

Polecane wpisy